Videnskab i køkkenet videoer
Hvad er ligheden mellem en nektarin og jordkloden? Hvorfor er en varm brieost god, når man skal forstå vulkanudbrud? Og hvordan i alverden kan man bruge vindruer til at forklare, hvad diamanter er? Tag med i køkkenet, hvor Line Friis Frederiksen forklarer videnskaben med det, hun finder i frugtskålen, i køleskabet og i køkkenskufferne. Det er Science Stories i køkkenet. Fotograf: Henrik Prætorius.
#1 Bakterier i din sure mælk
Hvordan er det nu lige, det er med sur mælk? Hvorfor bliver den sur? Og kan man regne med datoen øverst på mælken? Her forklarer vi, hvad der sker. Og hunden får selvfølgelig resten…
#2 Jordskorpe, vulkaner og brieost
Tænk, at vi flyder rundt på store plader her på jordens overflade. Og at pladernes bevægelse giver både jordskælv, vulkaner og bjergkæder. Se med, når vi forklarer, hvad der sker i jordens øverste lag med en dejlig, varm, moden brieost.
#3 Jorden som en nektarin
Hvordan ser der egentlig ud inde i jordens indre? Og er den allerinderste del af kernen mon flydende eller fast? Kig med her, hvor jorden sammenlignes med en nektarin.
#4 Diamanter, grafit og spaghetti
Det hårdeste materiale naturen kan frembringe er diamanter. Grafit – som er indeni blyanter er til gengæld blødt. Men måske ligner de to stoffer hinanden mere end som så. Kig med her, når vi bruger vindruer og spaghetti til at forklare endnu et tankevækkende fænomen.
#5 Formering med rugbrød
Der er mange måder at formere sig på. Man kan dele sig i to, befrugte sig selv eller parre sig. Og når det kommer til parring, ja så er der nogen arter, der ligefrem gruppeparrer sig. Kig med her, når søharernes parring forklares med rugbrød.
Følg Science Stories på: SoundCloud, Twitter, YouTube, Facebook og Instagram.