[Rerun] Lunark: Et dansk månehabitat
Ude på et stort værksted på Amager var to unge danske rumarkitekter i fuld gang med at forberede en 3 måneder lang ekspedition til et af de mest menneskefjendske steder her på jorden —det arktiske Grønland. Her ville de teste deres første selv-designede månehabitat, Lunark, i områder hvor temperaturen kan nå ned på minus 50 grader og vinden kan nå orkanstyrke.
Morten Remar besøgte Sebastian Aristoteles og Karl Johan Sørensen på deres ydmyge kontor i Istedgade i København.
Resultatet af eksperimentet kan nu ses som en serie på DR2+, men optakten og forberedelserne skal høres i denne podcast fra Science Stories. Vi sendte podcasten første gang september 2019.
Følg Science Stories på: Apple Podcast, Spotify, Spreaker, Google Podcasts, Podimo, YouTube, Twitter, Facebook, og Instagram.
Podcasten blev produceret med støtte fra Novo Nordisk Fonden.
Du kan se flere af rumarkitekternes arbejder, et Mars laboratorie, et Måne Energitårn og ikke mindst en marsstation, drevet af statisk elektricitet.
Gå på opdagelse på saga.space, og læs og se videoer om, hvordan de arbejder på at gøre rummet levedygtigt for fremtidens rumrejsende, hvor mental velvære og social bæredygtighed er en afgørende faktor.
Circadian Lights er et komplet automatiseret system, der er udviklet internt til at hjælpe med menneskelig velvære i ekstreme miljøer. Hør Science Stories interview med nobelpristageren Michael Rosbash om lysets påvirkning af vores døgnrytme.
"Kan mennesket overleve 60 dage på månen uden at gå fra forstanden - vel at mærke på 4,5 kvadratmeter?" Se DR2+ serien om Lunark månebasen på Grønland.