PFAS og legionella stigende problem i vandet
PFAS (Per- og Polyfluorinerede Substanser) er et stigende problem i både vandmiljø og drikkevand. Der er tale om en stor gruppe stoffer som bliver brugt i mange forskellige sammenhænge. I mange år har men i Danmark og i resten af Europa været opmærksom på stofferne i vores drikkevand og i miljøet men på det seneste har man fundet ud af at PFAS stofferne er langt farligere for mennesker og miljø ind hidtil antaget. Et eksempel er at man blandt andet tilskriver PFAS som årsagen til et fald i fødselsvægten i Danmark.
En anden snigende fare i vores brug af vand er legionella bakterier, som især i sparetider, hvor man skruer ned for det varme vand, kan sprede sig i vandforsyningen. Det er især hvis man tager brusebad eller på anden måde bliver udsat for forstøvede vanddråber at legionella kan angribe lungerne og give infektionssygdom med meget stor dødelighed. I 2021 blev der registreret 39 legionella relaterede dødsfald i Danmark. Problemet kan være langt mere udbredt, da det ikke altid at legionella er mistænkt som årsag.
Videnskabsjournalist Jens Degett taler med Hans-Jørgen Albrechtsen, professor i Public Health Engineering ved DTU Miljø.
Følg Science Stories på: Apple Podcast, SoundCloud, Spotify, Spreaker, Google Podcasts, Podimo, Twitter og Instagram.
Mere information om emnet:
-
Problematiske fluorstoffer overalt. Kaj Sand-Jensen. March 20, 2023.
-
Er drikkevandet forurenet? Tidligere podcast med Hans-Jørgen Albrechtsen. March12, 2021.
-
Vandet som vi drikker og bruger. Video fra Science Salon #6 med Hans Jørgen Albrechtsen. October 22, 2019.