ICARUS: dyr bliver fulgt fra rummet
ICARUS er et projekt, der skal gøre os klogere på dyrs bevægelse ved at følge dem fra rummet. Det er et internationalt projekt, hvor forskere fra Danmark også deltager. At man prøver at følge dyrs bevægelser, kender vi fra undersøgelser af trækfugle, hvor man i over 100 år har ringmærket fugle.
Med ICARUS har man en vision om, hvordan man kan få af nye data om dyrenes bevægelse, liv og død – og så drejer det sig ikke bare om trækfugle men også om andre dyr. Der bliver allerede indsamlet oplysninger elektronisk, men teknikken er ofte ikke ideel. For eksempel har en teknik beregnet til tracking af skibscontainere sine begrænsninger, når den skal bæres af en lille fugl. Med ICARUS får man en teknologi, der er udviklet specielt til formålet.
Kasper Thorup, lektor ved Københavns Universitet på Center for Makroøkologi, Evolution og Klima, forsker i fugle, og har bl.a. undersøgt gøgens træk, og fortæller om, hvad det er ICARUS kan give af ny viden om en fugl som gøgen, og hvad det er de tidligere metoder allerede har bidraget med. Måske kan man tro, at med de nye metoder, så vil det være slut med ringmærkning, men den metode er stadig værdifuld.
Følg Science Stories på: Spotify, Google Podcasts, Twitter, Facebook, og Instagram.